Columns

Heden & verleden 

Heden:

De beste Sinterklaas ooit.

Deze “man” kwam regelmatig op bezoek bij een zorginstelling te Rijswijk. Het was eigenlijk geen man. Het was een vrouw. Zuster Barbara. Maar die had een waanzinnig lage donkerbruine stem in huis. Daarnaast beschikte ze over veel fantasie. Ze wist veel van de cliënten (Ze werkte er) en ging ontzettend leuk met deze achtergrond informatie om. De bewoners probeerden te raden wie deze Sinterklaas was. Maar de naam Barbara viel nooit.

Zuster Barbara had ook een verlanglijstje. Ze zou wel eens bij de Stichting aan willen komen op een echt paard. Nou werkte er een fysiotherapeute “Ivette”. En zij had een paard. In Zoetermeer.

Ivette werkte graag mee aan het plannetje. Kwam te paard naar Rijswijk. En aldaar zou Barbara plaats nemen op de rug van “Ameri-no-go”. Maar dat alles ging nog niet zo makkelijk. Het paard werkte enigszins tegen. Het paard bewoog zich op een dusdanige manier dat Sinterklaas zich verwondde aan het zadel. Aan de onderkant. Waar precies laat ik aan ieders verbeelding over.

Maar dit was vanaf dat moment wel de eerste Sinterklaas die ik hoorde klagen over vaginale klachten.

Nb. Dit verhaal staat niet in mijn boek “Mensen Die Ik Heb Gekend Maar Die Er Nu Niet Meer Zijn”


Verleden:

(Afkomstig uit het Magazine van de Technische Universiteit Delft. TU Delta. Februari 1983).

KOELE REKENAARS OP GLAD IJS

Waar ik vaak over gedroomd heb maar wat ik tot op heden nog niet heb durven realiseren, dat is de aanleg van een ijsbaan boven op het parkeerdak van Albert Heijn en de Amro-bank In winkelcentrum “In De Hoven” te Delft. Maar als Pelleboer ondanks die hoge stem blijvend lage temperaturen voorziet dan moet die natte droom toch maar eens de kans krijgen om op te vriezen.

Wat auto’s en autowrakken verwijderen, een paar emmers water en het feest kan beginnen. Al na één nachtje strenge vorst kan Delft een prachtige natuurijsbaan rijker zijn. Een baan waar vanwege zijn hoge ligging wellicht net zulke scherpe tijden mogelijk zullen zijn als op de Medeo-baan in Alma Ata.

Nu heb ik al eens een keer op het punt gestaan om dat parkeerdak blank te zetten, maar kwam er gelukkig nog net bijtijds achter dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat de konstruktie van het dak niet berekend is op een 10 cm dikke ijslaag waarop ook nog eens een heleboel enthousiaste schaatsers hun rondjes draaien. Nu heb ik dan wel een HBS-b diploma op zak, met dubbele bovenbouw zelfs, de klassen vier en vijf doubleerde ik, niet omdat ik dom zou zijn, integendeel, maar ik wou eens kijken of je voor de tweede keer in dezelfde klas weer precies dezelfde stof onderwezen kreeg als de eerste keer….

Goed, mijn bovenbouw mag dan uitermate stevig zijn, of dat ook opgaat voor die van de Amro en de Albert Heijn, dat is nog maar de vraag.

Natuurlijk weet ik wel dat de zwaartekracht binnen het geheel een niet onbelangrijke rol speelt en er staat me zelfs bij dat water bij bevriezing eerst inkrimpt en daarna uitzet, of andersom, daar wil ik van af zijn maar hoe je dat nu allemaal precies uit moet rekenen daar acht ik mezelf (nog) niet toe in staat. Terwijl daar toch van die mooie formules voor zijn. Oh, wat ben ik dus blij dat ik in Delft woon en niet in Kampen (al kunnen ze je er daar weer van overtuigen dat het mogelijk is om over het water te lopen). Delft dus, waar het barst van de knappe koppen. En ik verwacht dan ook dat er genoeg studenten zullen zijn die dat parkeerdaksommetje eens even netjes voor me uit willen rekenen. En zonder fouten natuurlijk want het lijkt me zowel voor Albert Heijn als voor de Amro geen pretje als ze een sprinklerinstallatie krijgen waar ze niet om gevraagd hebben.

Maarrr mocht nu blijken dat zo’n ijsbaan een haalbare kaart is, dan mogen Amro en AH er wat mij betreft best een slaatje uit slaan. Geen entreegelden heffen of zo hoor , dat niet maar Albert Heijn zou de verkoop van erwtensoep en warme chocolademelk ter hand kunnen nemen, Alberto (sister Alcohol) de heupflakonnetjes, terwijl de Amro-bank aan beginnende schaatsers Amro-stoelen ter beschikking zou kunnen stellen of iedere nieuwe spaarder een zwaar verzilverd sneeuwkettinkje (eerste inleg f 75,-).